г.Позволявам си да я публикувам отново по три причини:Първо, всичко,

...
 г.Позволявам си да я публикувам отново по три причини:Първо, всичко,
Коментари Харесай

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика... без поуки от грешките

 г.

Позволявам си да я обявявам още веднъж по три аргументи:

Първо, всичко, което се случи на първия тур на изборите на 29 октомври, беше планувано до акуратност.

Второ, когато политиците не вземат поучения от личните си неточности, катастофите са неизбежни.

И трето, време е да стартираме да мислим съществено за политиката.|

 

И по този начин:

 

Посочването на журналиста Антон Хекимян в последния миг за кандидат-кмет на ГЕРБ за София е христоматиен образец по какъв начин не би трябвало да се прави политика и по какъв начин неприятният кадрови асортимент дава пагубни отблясъци върху огромни публични процеси с дълготрайна наклонност.


Когато в събота стана ясно, че шефът на " Новини, настоящи излъчвания и спорт " на bTV Media Group Антон Хекимян е подал оставка, тъй като влиза в борбата за София, това мина като следващата мълва, подбудена от лъкатушното държание на Борисов във връзка с бъдещето на София. Самата партия ГЕРБ побърза да го опровергае, само че упорити издайници и от партийната централа, и медията даваха непрестанно живот на слуха.

Докато в понеделник в 10.00 часа той стана действителност.


Знаково името на Хекимян не бешо оповестено персонално от Борисов, за разлика от кандидат-кмета на Пловдив, само че пък самият Хекимян ни осветли, че персонално Борисов го е поканил за поста, като е имал една седмица да умува дали да одобри или не.


Оттук нататък стартират тежките въпроси за ГЕРБ и за самия Борисов.

 

ЗАЩО Е ИЗБРАЛ ХЕКИМЯН?


- Защото в ГЕРБ ще разчитат на известността на някогашния ефирен водещ за привличането на по-широк кръг гласоподаватели, отвън партийните структури на групировката в столицата. 
- Защото е необременено политическо лице.


И дотук с позитивите.

 

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА И НЕ МОЖЕ ДА Е ХЕКИМЯН?

- Първо, тъй като Хекимян няма никакъв професионален опит да управлява обществено-политическа конструкция, да дава отговор за над 2 милиона поданици и да борави с обществен бюджет от над 2 милиарда лв..

Защото нито е урбанист, нито е проектант, нито е строител, нито е управител... Защото по специалност е единствено бакалавър публицист, а практиката му се вписва по оста общопрактикуващ политически репортер-водещ. Хекимян няма нито едно персонално изявление за проблемите на София, до момента не е показвал даже като публицист, или като гражданин на града, професионален интерес към столицата.

И тъй като рейтингът от екрана не значи победа като кмет. 
Затова и първите думи на Хекимян като претендент за поста, прозвучаха кухо и клиширано:  " Основната ми мотивация е да направя най-хубавото за себе си "!  Виж ти, за себе си! А истината, тъжната истина е, че Хекимян е приел да бъде кмет-фасада. Даже е смешно, че през днешния ден пред медиите се застрахова, как Борисов го уверил, че ще взема самичък решенията си. Моля?


- Второ, тъй като Борисов принизява политическия развой до плоскостта " харесване-нехаресване "  и тъй като продължава да живее с илюзията, че който той уточни - той ще е. За финален път тази негова формула проработи с Плевнелиев през 2012 години. От тогава кадровият асортимент на Борисов във връзка с стратегически национални избори е цялостен неуспех - Цецка Цачева (2016), проф. Атанас Герджиков (2021), проф. Габровски (2022, за премиер). Хекимян (2023) ще е тъжното продължение на тази линия.

 

Цялото държание на Борисов в последния месец показваше раздразнителност, неспособност да балансира, неплатежоспособност да направи правилния политически избор. И най-важното - Борисов нямаше скица, по която да номинира, да селектира фрагментите си. Изнудваха го, заплашваха го и той се опитваше да играе " ексцентрично ", за да излезе от клопката. Не стъпи на разпоредбите на правенето на същинска обществена политика.

 

За съпоставяне - вижте с каква тежка процедура Ахмед Доган преся претендентите за кметове на Движение за права и свободи. Новият кърджалийски кандидат-кмет Ерол Мюмюн " се промуши " след двудневен изпит по 6-7 часа, в който беше разходен по цялата палитра (в най-малки детайли) от проблеми на града и визия за развиването му.

 

А Борисов се събудил една заран с прозрението, че рейтингът на Хемикян ще удари Васил Терзиев и по тази причина може да стане кмет на двумилионен град!. И хоп - Хекимян пък внезапно си дал  " сметка, че желае да работи за обществото, този път от другата страна "!?! Колкото до вникването в проблемите на столицата, те опират до житейските му усещания: " Сменял съм квартири, по тази причина познавам София ". Както се споделя - не стреляйте по пианиста, той толкоз може. Но и диригентът се оказва, че към този момент толкоз може.

 

- Трето, най-ужасното е, че Борисов затвърждава чувството за следена загуба на София. Без подозрение, без значение от слабостите на Васил Терзиев, издигането на Хекимян за негов конкурент проправя пътя на детето на Държавна сигурност към кметския пост на " Московска " 33. На фона на Хекимян Терзиев  направо е исполин - имал е сполучлив бизнес, управлявал е хора, създавал е работни места.

 

Кандидатурата на Хекимян, откъдето и да я погледнеш, е несериозна и отчайващо унизителна за политиката като професионално занятие. Тя е засегнатост към гласоподавателите на ГЕРБ, които са принудени да я пазят. Каква стойност ще прибави тя към политиката на ГЕРБ - експертна, политическа, визионерска? Колко гласа от горната страна ще притегли? А какъв брой ще отблъсне след всичко, което през днешния ден се видя?

 

Тя е засегнатост и за шефа на СОС Георги Георгиев, който с цялата си подготовка, обучение и експертност би трябвало да приема (даже с усмивка) този факт.  

Да имаш претендент за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е самопризнание за персоналния неуспех на Борисов като водач на ГЕРБ. Това е подарена победа на съперниците. Защото, в случай че след 12 години не си подготвил правоприемник на Фандъкова, а се мяташ като риба на изсъхнало до последния миг и залагаш на несъстоятелни кандидатури, които провокират смях и насмешки, значи единствено едно - загуба на действителност. Безумие! Да се откажеш от Георгиев, значи да се откажеш от направеното в София през последните 12 години.

 

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е изменничество към ГЕРБ.

 

През 2016 година по същия метод Борисов подари президенството на Радев и по-късно той се обърна против него, в този момент, през 2023-а Борисов подярява кметството на Терзиев и той доста скоро ще се обърне против него.  " Когато не искаш да спечелиш избори, предлагаш Цецка Цачева и Антон Хекимян ", е смешно, само че е тъжната истина... Борисов сдаде президенството, сдаде изпълнителната власт, сдава кметството... най-после ще сдаде и партията си. От боязън и засимости. 

Четвърто - и Борисов, и Хекимян нанесоха тежък удар върху самостоятелната ни публицистика, колкото въобще я има. Реакцията на гилдията е смазваща за сътрудника, ударът върху имиджа на BTV е нечовечен, вредите ще са големи. Медийният скандал е на върха.

 

Антон Хекимян занапред ще схваща на личен тил какво е да си " от другата страна ".Ще усети какво е " професионална нравственос " и колегиална злоба, ще разбере, че да си под светлината на прожекторите не е най-приятното нещо в живота. Колкото до влизането под юргана му, и това би трябвало да е калкулирано от тези, които са се съгласили на " ексцентричната концепция " на Борисов.

 

Има и още нещо - морално и професонално. Какъв публицист си, откакто оставяш с лека ръка медията, която те е направила лице и ти е дала опция да се реализараш по най-хубавия метод и я зарязваш седмица преди избори? При това знаеш, че нямаш заместител и изправяш сътрудниците си пред съществени тествания? Какъв професионален и човешки багаж носиш? Няма възбрана да сменяш специалността си. Въпросът е метода, по който го правиш. И задоволително ли си решил цената на риска, който поемаш. 

 

Да приемеш от такива позиции да си кандидат-кмет на столицата, значи и тотално изкривена самопреценка за качествата и опциите, които имаш. А в случай че не си решил, че нямаш никакви шансове - то просто си се съгласил да си следващото зайче на Борисов. И отсам до края на света ще се обясняваш, че не си негов човек и че не си обслужвал неговите ползи в медията, която си управлявал.

Гадно, нали! 

 

Днешният ход на Борисов е доказателство за изчерпването на българската политика откъм действително наличие и формалното й слагане на релсите на мимолетната обстановка, в която дребни партийни сметки и житейски провали ще ни обезличават като нация и общество с вероятности за свястно бъдеще.

 

Днес прибавям:

Нито Борисов, нито ГЕРБ осмислиха тогава какъв удар ще понесат като партия и политици от личната си нелепост, боязън, зависимости, надменност и тотално занемаряване на публичните процеси.

На върха в ГЕРБ подцениха личните си гласоподаватели. Даже по-страшо, те ги разгневиха, отвратиха... И ги отхвърлиха да следват партията.

Резултатите в цялата страна демонстрират началото на дългото прощаване на ГЕРБ с безспорната власт.

А Съдбата нанесе на Борисов най-тежкия удар - сривът му да стартира оттова, откъдето преди 18 години стартира възходът му.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР